Lion’s mane (pruikzwam)

 

De mooiste gekweekte paddenstoelen vinden hun weg naar de betere keukens. Het is een goede vleesvervanger en heeft een textuur die breed inzetbaar is. Omdat de paddenstoel veel vocht kan opnemen kan deze gemakkelijk met een marinade op smaak worden gebracht. Voor de wok met stukjes Lion’s mane of als steak met groente en bv een aardappeltje.

De Lion’s mane heeft medicinale eigenschappen die alom worden gewaardeerd vanwege het verhogen van de concentratie doordat er door de werkzame stoffen nieuwe zenuwen worden aangemaakt. Hier vindt je meer informatie.

  • Verse paddenstoelen
    Ze worden geoogst op het optimale moment — nog vóór volledige rijping — waardoor ze hun frisse structuur behouden en langer houdbaar zijn. Gekoeld blijven ze tot wel 14 dagen vers.
  • Gedroogd
    In gedroogde vorm en in gesealde verpakking blijft de pruikzwam maandenlang van topkwaliteit. We bieden ze aan als slices, die na een korte week- en marineertijd direct klaar zijn voor in de pan, of als robuuste brokken — perfect voor in de wok of op een satéprikker. De rijke umamismaak komt ook prachtig tot zijn recht in een geurige bouillon of verfijnde thee. Voor medicinaal gebruik kun je er dagelijks een thee of bouillon van trekken om van de gezondheidsvoordelen te profiteren.
  • Tinctuur
    Onze Lion’s Mane-tinctuur wordt gemaakt via een dubbele extractie met water en alcohol, zodat alle belangrijke werkzame stoffen, zoals polysachariden en andere bioactieve componenten, behouden blijven. Zo kun je dagelijks gemakkelijk een druppel toevoegen en profiteren van de gezondheidsvoordelen van deze bijzondere paddenstoel.

Lion’s mane is  hier te koop!

groeiwijze

Met afval weer eten maken

De Lion’s mane paddenstoel is de vrucht van het mycelium. Het mycelium groeit onder steriele omstandigheid en houdt vooral van zaagsel en soyahullen. Wij voegen er nog lokale reststromen aan toe.  Zoals koffieschillen van de lokale koffiebrander de Eenhoorn, koffiedik van Philadelphia Zorg en ook walnoot schillen en zaadhulzen van eigen kweek.

 

Recepten

De Lion’s mane paddenstoel  is een gemak in de keuken.  Ideaal voor wokken, gewoon in brokken snijden of in flarden scheuren De textuur lijkt dan op kip.

De paddenstoel is gemakkelijk en diep op smaak te brengen omdat het als een spons de marinade opzuigd.  Daarvoor moet wel eerst een deel van het vocht uit de pruikzwam gesudderd worden in een hete pan. 

Een culinaire veelzijdige paddenstoel.  Hier enkele voorbeelden hoe te gebruiken.

 

 

  • Zwamsaté  met spruiten
    De pruikzwam zijn in brokken goed naturel te wokken en samen met spruiten en een pindasaus is het fantastisch lekker. Of na het braden aan een stick spiezen en nog even op de gril. Mmmjammie.
  • Pruikzwam steak
    Een hele pruikzwambol, zeg 2-3  ons in z’n geheel in een hete pan en pletten tot het vocht er langzaam is uitgesudderd. Daarna marineren ( 1/2-4 uur) met de kruiden voor vlees.  Zo wordt de paddenstoel een echte vleesvervanger en doet het niet onder voor een steak.
  • Pruikzwam soep
    Gedroogde stukken paddenstoel zijn erg gemakkelijk te gebruiken in soepen en boullions. Umami ten top.